Arviointijakson ja kiireellisen sijoituksen tavoitteena on pysäyttää lasta itseään vahingoittava käyttäytyminen, asettaa lapselle turvalliset rajat sekä suojella lastakasvua ja kehitystä vaarantavilta tekijöiltä. Jakson aikana tehdään arviota siitä, mitä tukitoimia lapsi ja perhe tarvitsevat kiireellisen sijoituksen jälkeen.
Arviointijakson aikana lapsen ja perheen kanssa tehdään yhteistyössä kartoitusta sekä arviointia, mistä tehdään koonti lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle.Yhteydenpito lapsen perheeseen on tiivistä. Sijoitukselle määritetään tavoitteet, joiden toteutumista seurataan yhdessä lapsen ja hänen perheensä kanssa. Koontiin kirjataan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisen kotiutuksen suunnittelun pohjaksi. Samaa arviointia ja tilannekartoitusta käytetään jokaisen uuden lapsen tullessa sijoitukseen.
Lapsi voi olla sijoitettuna kiireellisesti, avohuollon tukitoimena, huostaanotettuna tai hallinto-oikeuden väliaikaismääräyksellä.
Moniammatillinen työryhmä huolehtii sijoituksen aikana lapsen hyvinvoinnista ja asiakassuunnitelman toteuttamisesta. Jokaiselle lapselle nimetään sijaishuollon ajaksi omaohjaaja, jonka tehtävänä on auttaa, tukea ja ohjata lasta arjen asioissa. Jokaiselle lapselle tehdään asiakassuunnitelman perusteella yksilöllinen kasvatus- ja hoitosuunnitelma. Luokkamuotoisen kotiopetuksen puolella tehdään lapsen, omaohjaajan sekä erityisluokanopettajan kanssa henkilökohtainen oppimissuunnitelma.
Asiakassuunnitelma neuvottelussa asetettuja tavoitteita ja lapsen kokonaistilannetta seurataan tiiviisti. Lapsen yksilöllistä kasvua ja kehitystä arvioidaan yhteistyössä lapsen, sosiaalityön ja lapsen vanhempien kanssa. Jokaiselle sijoitukselle asetetaan yksilölliset tavoitteet ja niiden toteutuessa tehdään suunnitelma kotiuttamisen tai itsenäistymisen tueksi.
Sijaishuoltopalvelun lisäksi on mahdollista saada jälkihuoltoa ja/tai tukihenkilöpalvelua.Tukihenkilöpalveluita toteuttavat yksiköissä nimetyt työntekijät tarpeen mukaan. Jälkihuollon tukihenkilöpalvelulla tuetaan nuorta itsenäistymisessä tai kotiutusvaiheessa. Nuorelle tehdään henkilökohtainen jälkihuoltosuunnitelma, johon kirjataan tavoitteet jälkihuollon tukihenkilöpalvelulle. Tavoitteiden toteutumista seurataan jokaisen tapaamisen yhteydessä.
Nuorilla ja heidän vanhemmillaan on mahdollisuus ympärivuorokautiseen puhelintukeen toimipisteissä. Tapaamiset hoidetaan sovitusti nuoren asuinpaikkakunnalla tai muussa sovitussa paikassa. Tukihenkilöpalveluun kuuluu myös säännöllinen puhelinkontakti nuoreen ja sovitusti hänen vanhempiin. Kuukausittaiset tapaamismäärät sovitaan yhdessä sosiaalityöntekijän ja nuoren kanssa asiakassuunnitelma neuvottelussa.
Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on siirtyä askelittain kohti nuoren itsenäistä elämää ja vastuunottoa. Aluksi ohjaajan kanssa yhdessä tekemällä ja hiljalleen nuorta vastuuttamalla omien asioiden hoitoon.
Y-tunnus 1062839-5
Korpimaantie 9, 17110 Kalliola
Opintie 3, 18200 Heinola
Y-tunnus 1737801-8
Kurolantie 219, 78500 Varkaus
etunimi.sukunimi@konsta.net
Anna meille palautetta :: Palaute henkilöstöltä (whistleblowing)
2022 © Konstan Koti ja Koulu Oy :: Lastensuojeluyksikkö Adalmiina (Lippen Oy)